Barrelsauna

Opgebouwd uit massief ronde Lariks/Douglas stammen met een di ...

Lees meer >

Buitensauna

Blokhuis Speciaalbouw is gespecialiseerd in het op Finse wijz ...

Lees meer >

Binnensauna

Een kwaliteitssauna is gemaakt van het juiste naaldhout en al ...

Lees meer >

Een prettige sauna!

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom een commerciële sauna vaak prettiger aanvoelt dan een kleine particuliere sauna? Hier het antwoord op deze vraag:

De sauna komt van oorsprong uit Finland en werd destijds uitsluitend helemaal uit hout gemaakt. Dit is ook niet zo gek, aangezien Finland voor het grootste gedeelte uit bos bestaat. Maar dat was niet de enige reden. Een houten sauna kan in tegenstelling tot een sauna gemaakt van houten schroten en isolatiemateriaal, een droge omgeving creëren. De houten wand kan vocht opnemen, waardoor de relatieve luchtvochtigheid met gemak onder de 5% blijft (Ter vergelijk; de relatieve luchtvochtigheid in Nederland varieert tussen de 70 en 90%). Een hoge temperatuur en lage luchtvochtigheid is het klimaat waarbij een saunagang prettig aanvoelt. Als de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid gaat niet genoeg omlaag dan krijgt men het al gauw benauwd. Dit is precies wat er gebeurd in de meeste moderne sauna’s voor de particuliere markt. Om kosten te besparen zijn de wanden van deze sauna’s gemaakt van houten schroten, met daarachter isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal is niet vocht doorlatend en daarom blijft de relatieve luchtvochtigheid in deze sauna’s (te) hoog.

Blokhuis Speciaalbouw maakt uitsluitend sauna’s uit volle houten lariks balken. We leveren dus de kwaliteit van een commerciële sauna, maar dan voor de particuliere markt.

Het hout

Blokhuis Speciaalbouw gebruikt voor de wanden van de sauna’s lariks hout. Dit is een naaldhout soort die in Europa groeit en een (voor Europees hout) zeer hoge duurzaamheidsklasse (klasse 3) heeft. Het hout is sterk en watervast en heeft de unieke eigenschap dat de hars door het hele hout verdeeld is (geen open harsgangen). Dit laatste heeft als voordeel dat het hout een goede isolatiewaarde heeft (λ = 0.14 W/mK), maar het zorgt er vooral ook voor dat er bij de hoge temperaturen in de sauna geen hars uit het hout loopt.

Blokhuis Speciaalbouw maakt uitsluitend sauna’s uit volle houten balken. Speciaal voor binnensauna's worden balken met een dikte 50 mm en een hoogte 140 mm gebruikt. Voor buitensauna's gaan we uit van volledige boomstammen, die we middels een hout draaibank op een diameter van 170 mm of 190 mm draaien. Deze balken geven de sauna een robuust uiterlijk en zorgen daarnaast voor een optimale isolatie.

De barrel sauna

Sinds enkele jaren is er een nieuw type sauna op de markt; de barrel sauna. ‘Barrel’ komt van het Engelse woord voor vat en de sauna heeft deze naam omdat deze eruit ziet als een vat dat op de zijkant is gelegd. Naast de speelse uitstraling heeft een barrel sauna het grote voordeel dat deze gemakkelijk, zonder noemenswaardig fundament en vooral als ‘plug-and-play’ sauna geplaatst kan worden.

Blokhuis Speciaalbouw heeft sinds kort ook een barrel sauna in haar assortiment opgenomen. Onze barrel sauna is, als enige ter wereld, volledig opgebouwd uit ronde houten stammen. Dit geeft de sauna een robuust uiterlijk en zorgt daarnaast voor een optimale isolatie.

De barrel sauna wordt kant en klaar geleverd en kan door een hijskraan op de gewenste plek gezet worden. Dit betekent dat u al op de dag van levering van de sauna kunt genieten!