Iets over massieve balkensauna's

Een kwaliteitssauna is gemaakt van het juiste naaldhout en als balkensauna uitgevoerd. Een sauna is een ruimte waarin op meerdere niveau's banken zijn geplaatst en waar een temperatuur van 80ºC - 110ºC heerst bij een luchtvochtigheid van 2 - 4 %. Deze waarden worden in de regel ervaren als een 'prettig' saunaklimaat. De enige echte juiste manier om dit te bereiken is door de wanden van de sauna van dik hout te maken. Hierdoor zijn deze wanden in staat om een overmaat aan vochtige lucht in de sauna op te nemen. De wanden treden dus op als een soort 'vochtbuffer' en houden daarmee het luchtvochtigheidsniveau in de sauna laag.

Blokhuis Speciaalbouw heeft voor de bouw van haar sauna's gekozen voor zowel lariks als douglas hout. Zowel lariks als douglas behoren tot de duurzame naaldhoutsoorten. Ze hebben tevens als groot voordeel dat ze geen open harsgangen kennen, waardoor het hars bij hoge temperaturen niet langs de wanden lekt. Daarnaast hebben zowel lariks als douglas een warme kleur en behouden ze hun typisch harsige geur door de jaren heen.

Binnensauna's

Voor de bouw van binnensauna's maken wij gebruik van geschaafde balken, voorzien van tapse veer en groef, met een balkdikte van 50 mm. Blokhuis Speciaalbouw heeft een systeem ontwikkeld, waarmee deze kwaliteitssauna's gebouwd kunnen worden in een ruimtebesparende uitvoering. Ze kunnen geheel aan de bestaande bebouwing worden aangepast. De saunabanken zijn standaard 55 cm. breed en vervaardigd van abachihout. Bij deze massieve bouwwijze is geen verdere isolatie van de wanden nodig. Dit betekent dat het uiterlijk van Uw sauna fraai blijft, terwijl de sauna-atmosfeer even prettig is als die van onze ronde balkensauna's. U hebt dus de kwaliteit van een zware balkensauna, terwijl het gewicht en de ingenomen ruimte kleiner is.

Bekijk ook:

 

"Finse kwaliteit van Twentsche bodem!" - Peter

Na een klungelig ongeluk in onze 20 jaar oude sauna hebben we gezocht naar een sauna specialist. Deze hebben we gevonden bij de gebroeders Blokhuis.

De oude sauna was van schrootjes met glaswol isolatie. Hun visie was een balkensauna te plaatsen in de bestaande situatie. Dit was alleen mogelijk met een paar ingenieuze oplossingen door de bijzondere vorm.

Het resultaat is prachtig geworden! Buiten de fraaie afwerking is de saunabeleving enorm verbeterd. Mede door de balken is het klimaat in de sauna veel prettiger geworden en wordt er veel meer gebruik van gemaakt dan ooit tevoren. Naast het uitstekende advies en pracht resultaat zijn de heren Blokhuis rustige en bescheiden vakmannen en prettig om mee samen te werken. Finse kwaliteit van Twentsche bodem!

Familie ten Asbroek

Hartelijke groet,

Peter (Haaksbergen)